Sinds eind 2016 staan er op het dak van ’t Huukske zonnepanelen, op vrijdag 20 januari 2017 zijn deze feestelijk ‘geopend’ in aanwezigheid van enkele leden van het bestuur van ’t Huukske en het adviesbureau Greenspread, ook was er een delegatie van GroenWest en de Arnhemse Koerier.

Het allereerste initiatief voor verduurzaming van ’t Huukske kwam van David Willemsen van GroenWest. Daarna is de organisatie van ’t Huukske om de tafel gaan zitten met Willemsen en Greenspread. Om dit grootste project in gang te zetten is Monumentenzorg en Volkshuisvesting op bezoek geweest om de situatie op het dak te bekijken. Volkshuisvesting heeft onderzoek gedaan of het dak sterk genoeg is en Monumentenzorg heeft bekeken of de zonnepanelen niet zichtbaar zouden zijn.

’t Huukske en de arbeiderswoningen in Lombok zijn namelijk gemeentelijke monumenten en daarom mogen er geen zichtbare aanpassingen aan de gebouwen en huizen worden aangebracht. Omdat ’t Huukske een plat dak heeft konden er zonnepanelen uit het zicht geplaatst worden. Er is toestemming van Monumentenzorg gekregen. De opgevangen zonne-energie is voldoende voor al het stroomverbruik van ’t Huukske en daarmee is het buurthuis zelfvoorzienend wat betreft de elektriciteit. Er is gekeken of het eventuele overschot aan elektriciteit  naar buurtbewoners kan gaan, maar dat bleek niet goed uitvoerbaar. De leverancier van de panelen is het bedrijf Atama uit Elst.

Hoewel het voor ’t Huukske een mooie kans is om te verduurzamen kan dit duurzame initiatief helaas niet voortgezet worden in de wijk omdat de zonnepanelen op de daken van de huizen in het zicht zullen zijn. GroenWest probeert hiervoor wel een andere oplossing te vinden. Bij voorbeeld door zonnepanelen op een groot dak in de buurt te leggen, waar huurders samen eigenaar van worden.

Wilt u het eigen ogen zien hoeveel ’t Huukske aan zonne-energie opwekt?  In de hal bij binnenkomst hangt een grote monitor met grafieken die aangeven hoeveel energie er op dat moment wordt geleverd en hoeveel in de afgelopen tijd.

U bent welkom om elke doordeweekse dag even binnen te lopen tussen 09:00 en 11:30 en daarna kunt u aanschuiven bij de koffieochtend voor een kopje koffie of thee.

Voor dit project is subsidie aangevraagd bij het Oranjefonds en er is € 6.000,- ontvangen.

 

Groen West Arnhem