Even voorstellen, aflevering 3

Gerard

Gerard verricht hand en span diensten in ’t Huukske. “Als Gertie mij opbelt en vraagt of ik de deur even open kan draaien dan doen ik dat”. “Maar dat is niets vergeleken bij wat ik vroeger deed als beheerder in ’t Huukske”.

Een lange geschiedenis

Gerard en ’t Huukske hebben een lange gezamenlijke geschiedenis. Halverwege de jaren ’70 ontmoette Gerard zijn vrouw Riek op de soos Hookie Tootie. Riek was daar sociaal cultureel werkster. Nadat ’t Huukske vrijkwam omdat de oude school werd gefuseerd met een school in Heijenoord namen Gerard en Riek ’t Huukske een kleine 25 jaar lang gezamenlijk onder hun hoede. Riek als sociaal cultureel werkster, Gerard als beheerder.

Iedere dag was een verrassing

Samen met de buurtbewoners en andere welzijnswerkers heeft dit echtpaar heel wat op stapel gezet in ’t Huukske. Gerard glundert als hij vertelt over dit roemrijke verleden van ’t Huukske. “Er gebeurde iedere dag wel wat, iedere dag was weer een verrassing”. Er waren clubs voor de volwassenen; een visclub, biljartclub, de herenclub. De herenclub bijvoorbeeld was iedere zaterdagavond. Iedereen moest dan in smoking komen en er werden dure sigaren gerookt. Gerard moet hard lachen “die clubs waren ook erg goed voor de baromzet, daar konden we dan weer andere leuke dingen mee doen”.

Vijftien kippen en een pony

Samen timmerde Riek en Gerard aan de weg om probeerden er huis en een tehuis voor de hele buurt van te maken. Zo was er een heuse kinderboerderij op de binnenplaats. Voor wie het niet heeft meegemaakt op het hoogtepunt stonden er; een varken, een pony, geiten en bokken, konijnen, en 15 kippen. Bennie de pony werd uitgelaten in de speeltuin om zijn energie kwijt te raken. “Op “hoogtijdagen zoals Koninginnedag liepen Bennie met een huifkar door de wijk”. Zoals ik al zei, het was erg druk” verteld Gerard lachend.

Gerard-1

Met de circustent door het land

En de activiteiten werden niet alleen in ’t Huukske georganiseerd. “Vroeger organiseerden we ook kinderkampen, we gingen overal naar toe met een bus en een circustent en zette daar activiteiten op”. Gerard, Riek en mede buurt bewoners gingen het hele land door.

Het leukste moment

“Dat was het die keer dat Cor de paling opat waar niemand zich aan durfde te wagen. De vis club ging regelmatig vissen en als de vriezer vol was dan rookten we de palingen in een oude olie ton.” Zo’n joekel van een paling en Cor kreeg hem helemaal weg. Hij is er drie dagen ziek van geweest”.