EVEN VOORSTELLEN: ILSE OTTEN

Deze keer maken we kennis met een vrijwilligster uit de wijk met bijzonder groene vingers.  Ilse Otten is al ruim 18 jaar verbonden aan de Groendag in Lombok, Ilse raakte betrokken bij het project door iemand die voor  een opleiding een maatschappelijk project op ging starten en andere vrijwilligers zocht voor het groendag-project. Toen deze na twee jaar ging verhuizen heeft Ilse dit project overgenomen.  Maar voor we inzoomen op de Groendag maken we kennis met Ilse.

 

De dag begint rond 06:30 uur als Ilse opstaat en met yoga begint, daarna met de trein in naar Ede waar ze met veel plezier als ergotherapeut werkzaam is.  Een of per twee keer per week fietst ze deze mooie rit, ze is graag buiten. De hangmat in de tuin neemt een prominente plek in om van de zonnetje te genieten. Ze is actief met dansen voornamelijk tango en diadans, de laatste vorm van dans is geïnspireerd op lichaamstaal en  tai-chi en wordt met een kleine groep dansers gedaan in de Calluna. Natuurlijk is er veel aandacht voor de tuin.

Ze woont met haar man Walter, haar kinderen Pepijn en Lara aan de Utrechtseweg, naast haar reguliere werk en de Groendag is ze ook actief bij het Filmhuis met name bij de kinderactiviteiten.

We stellen deze creatieve duizendpoot een aantal vragen:

Huukske:  dankzij de Groendag zijn er fraaie boomspiegeltuintjes en geveltuintjes in Lombok, hoe maken jullie de keuze welke planten in aanmerking komen?

Ilse: De eerste jaren hebben we dienst stadsbeheer om advies gevraagd, een boom verbruikt veel water en houdt de regen tegen waardoor de grond onder de boom heel droog is. Daardoor is niet alle beplanting geschikt.  De meerjarige planten zijn voornamelijk bodembedekkers, die de grond vochtig houden. Deze zijn echter minder populair onder een deel van de adoptanten omdat ze soms liefst alleen zomerbloeiers erin zien. Dat kan, maar vergt dan dus wel heel veel water geven de hele zomer door. Naast de meerjarigen kunnen de adoptanten ter inlevering van een bon ook een aantal zomerplanten bij Vonk uitkiezen, deze fleuren de wijk meteen op. Door de vaste planten die in de winterperiode groen blijven is er ook in de winter iets te zien. Volkshuisvesting heeft geen probleem met de geveltuintjes zolang de wortels en planten niet het huis beschadigen, er niet dieper dan 30 cm ivm de leidingen die in de grond lopen en de bewoners nog goed op de stoep kunnen langslopen.

Huukske:  wat zijn de reacties op de tuintjes?

Ilse: De meeste reacties zijn positief maar het kan ook alle kanten op, zo vinden sommige bewoners de tuintjes te slordig en zij zouden graag een uniforme beleid willen maar bij andere bewoners kan het niet wild genoeg; zij vinden het te gereguleerd.

Huukske:  Hoe kan de Groendag de planten bekostigen?

Ilse:  Door een subsidie van het Wijkplatform Arnhem-West.

Huukske:   wat vind je bijzonder aan de wijk Lombok?

Ilse: Het is een ideale wijk met veel sociale cohesie door de menging van huur- en koopwoningen. In ons blok is er door de Vereniging van Eigenaren  ook nog extra saamhorigheidsgevoel zonder de benauwenis van een dorp (Ilse noemt Ellecom waar ze een tijdland tijdens haar jeugd gewoond heeft) en met de vrijheid van een stad.  In de wijk wonen bijvoorbeeld veel kunstenaars en creatievelingen. Een leuk initiatief een paar jaar geleden was het Repaircafé, en ik ben bijzonder trots op het initiatief “Welkom in Arnhem” waarmee de asielzoekers in 2015 zijn ontvangen in Lombok.

Huukske:  wat is een minpunt van Lombok?

Antwoord: Het verkeer op de Utrechteseweg en Oranjestraat, het zou heerlijk rustig zijn als er alleen fietsers over de Oranjebrug kunnen.

Huukske:  hoe was je kennismaking met ’t Huukske?

Ilse:  Toen de kinderen klein waren was het voor ons een echt uitje om naar ’t Huukske te gaan. Gerard en Riek Draaijer heetten iedereen welkom. Het was een ware mini-dierentuin. Er stond een paard in de tuin en in de vergaderzaal stond een terrarium met slangen en leguanen. ’t Huukske is goed meegegroeid in al die jaren en het is door de wijkbewoners gelukt om een zelfstandig en goeddraaiend Huukske op te zetten. Daardoor is er plek voor incidentele activiteiten zoals de Kookclub.

 

Bent u nieuwsgierig geworden naar de Groendag en / of wilt u een geveltuintje of boomspiegeltuintje adopteren of heeft u andere vragen m.b.t. de Groendag stuur dan een mailtje naar

 

groengroep.arnhem@gmail.com

 

 

 

En komt u vooral naar ’t Huukske tijdens de Groendag op 29 april in de binnentuin (10:00 – 13:00) om ook de nieuwe plataan in de binnentuin te vieren met een kopje thee of koffie, een stukje taart, een praatje met de buren.

 

Er kunnen ook zaadbommen gemaakt worden!