Buurthuis ’t Huukske in Arnhem West is sinds 2011 in beheer van buurtbewoners. Gemeente Arnhem en welzijnsinstelling stichting Rijnstad wilden het buurthuis sluiten omdat het te duur was (de gemeente was jaarlijks 75.000 euro subsidie kwijt) en het gebruik ervan niet zo groot. Bewoners wisten wel waarom: het buurthuis was eigenlijk van niemand. Stichting Rijnstad verhuurde braaf vergaderruimte aan wie daarnaar vroeg, maar deed verder weinig aan wijkactiviteiten.

Een groep bewoners vond het belangrijk dat het buurthuis open zou blijven als ontmoetingsplek voor iedereen en voor de kwetsbare groepen in de wijk in het bijzonder. Het idee was om het buurthuis in met een eigen stichting te gaan beheren en jaarlijks € 30.000 aan huur, stookkosten en verzekeringen te betalen. Dat is gelukt. ’t Huukske is nu van Stichting ’t Huukske Arnhem West. In eigen beheer!

Een buurthuis zelf beheren betekent ook zelf activiteiten organiseren en zelf verantwoordelijk zijn voor het goede verloop ervan. Groepen mensen die dat niet goed zelf kunnen, krijgen hulp van vrijwilligers en het bestuur, maar doen het zoveel mogelijk zelf.

Het resultaat na de start op 1 april 2011: Een door de buurtbewoners zelf mooi opgeknapt buurthuis, dat bruist van de activiteit en met een sluitende begroting zonder subsidie!

 

beheer_het_zelf