Thema-avond: Lombok 18/19 september 1944

De gevechten in Arnhem-Lombok 18 en 19 sept 1944

Binnen de VVAM zijn we bezig om een battlefield-tour te maken met het thema ‘ De gevechten in Arnhem-Lombok 18 en 19 sept 1944’. Het is bijzonder intrigerend dat er in de onoverzichtelijke nacht van 18 op 19 sept 1944 vier Britse bataljons op 1500 meter van de brug staan zonder brigadeleiding en dat deze strijdmacht uiteindelijk niet genoeg was om de link up te maken met de strijdmacht op de brug. Bij het reconstrueren van de gebeurtenissen van die septemberdagen in en rond de wijk Lombok op basis van verschillende publicaties, ontstonden weer nieuwe vragen die we in een thema-avond willen bediscussiëren met de leden.

http://www.hoogstede.nl – (getekend door Ad van Wordragen)

Verdieping door discussie

Al onze leden hebben in een of andere vorm kennis over deze fase van de Slag om Arnhem. Door te discussiëren, de verschillende zienswijzen over het verloop te inventariseren en standpunten uit te wisselen kunnen we een inhoudelijke verdieping aanbrengen in deze onoverzichtelijke periode uit de gevechten rond Arnhem. Als startpunt voor de discussie zal een document en enkele schetsen gedeeld worden met de deelnemers.

  • De forumdiscussie wordt geleid door Otto van Wiggen,
  • Gerrit Pijpers, mede auteur van 11 Parachute Battalion Their final Battle’, Erik Jellema namens de activiteitencommissie en (onder voorbehoud) Eugene Wijnhoud en Bart Smulders, mede auteur ‘2nd Battalion South Staffords, By Land, Sea and Air’ nemen deel aan de discussie.
  • Doelstelling is om meer duidelijkheid te krijgen over de gebeurtenissen in dit deel van de operatie op 18 en 19 sept 1944.
  • Het voornemen van de vereniging om op basis van de voorstudie en deze thema-avond binnen afzienbare tijd een battlefield tour te organiseren.

 

Ruimte voor dertig leden

Het Huukske in de wijk Lombok,  wat in de achtertuin ligt van de Zwarte Weg 14 waar Urquhart en Lathbury 14 uur hebben vastgezeten op het meest cruciale moment van de operatie, is gekozen als locatie voor de thema-avond. In de huiskamer is plaats voor dertig leden.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via de agenda voor deze gratis activiteit. In de menubalk aan de rechterzijde staan de  activiteiten in chronologische volgorde. Selecteer de activiteit van de 11e mei en u ziet een identieke tekst als in dit bericht met de uitzondering dat helemaal onderaan nu de locatie en tijdstip staat en u zich kunt inschrijven, als u lid bent en ingelogd bent op de website.