Spelen met licht, bericht uit het Grafiek Atelier

Over het procedé van een cyanotypie oftewel blauwdruk.

In de gangen van t Huukske hangen op dit moment prachtige werken van de deelnemers van het Grafiekatelier. Helaas grotendeels onzichtbaar voor de wijkbewoners omdat het buurthuis gesloten is.  Omdat het ’t Huukske op 16 maart fungeerde als stembureau hebben  veel wijkbewoners tóch een beetje kunnen genieten van deze blauwe drukken. We willen deze bijzondere techniek daarom graag ‘uitlichten’.

Judith Kessener, deelneemster van het Grafiekatelier verteld: Hoe maken we cyanotypies?

Eerst wordt papier met een chemische lichtgevoelige emulsie bestreken. Daardoor ziet het papier er geel of geelgroen uit. Zolang het papier niet gebruikt wordt moeten we het tegen licht beschermen. Vervolgens leggen we op dit gele vel papier een plant, object of het negatief van een foto. Dan moet het aan een lichtbron worden blootgesteld. Dit kan de zon zijn of een sterke lamp.
Wij hebben de zon gebruikt.
Na een paar minuten verkleurt het papier door de zon naar grijsgroen, maar daar waar het bedekt was verkleurt het niet. Hoe langer in de zon, hoe donkerder het resultaat. Je moet dus wel opletten.
Vervolgens moet het papier lang gespoeld worden met water en oh, mirakel, het papier verandert  dan van grijsgroen naar een prachtig koningsblauw. Daar waar het licht niet bij kon blijft de afdruk wit.

Magie!

Estelle Boelsma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s