Expositie ‘Hardop Kijken’

Op werkdagen tussen 9:00 en 12:00 gratis te bezoeken in ’t Huukske.
Bijgaande tekst is een sfeerbeeld van de kunstworkshop ‘Hardop Kijken’ olv. Ingrid van Aert.

Ongeveer één keer in de drie weken loop ik, me alvast verkneukelend, naar ’t Huukske. Wat zullen we in deze les gaan doen? Groot of klein werken? Snel of in detail? Alleen of samen? En met welk materiaal? Afwisselend werken we met houtskool, acrylverf, inkt, balpen of …. ja, zelfs een keer met koffie. Sinds bijna vijf jaar doe ik mee met de lessen van Ingrid van Aert van Hardop Kijken. Elke keer is het weer een verrassing wat er gaat gebeuren. Soms moeten we ter voorbereiding iets meenemen, maar meestal komen we gewoon.

Ik vind het atelier in ’t Huukske heerlijk om in te werken. Het is een inspirerend lokaal. Goed verlicht, met hoge ramen, een beetje rommelig en niet te strak of clean; daardoor durf ik lekker aan de slag te gaan.

Tijdens de lessen voel ik me niet geremd om bijvoorbeeld met houtskool te krassen of er nóg een kwast bij te pakken. Dat niet geremde komt zeker ook door de sfeer die Ingrid creëert. Ze leert ons dat het niet om het resultaat gaat, maar om het proces van maken. Het gaat daarbij vooral om goed kijken. Durven. Doen en laten gebeuren. Als het anders gaat dan hoe ik het in mijn hoofd heb, is het even slikken, maar meestal komt er dan juist iets ‘moois’ uit. Precies waar ik niet naar streefde.

Al meer dan tien jaar wordt er in het atelier op donderdagavond lesgegeven door Ingrid van Aert van Hardop Kijken. Haar cursisten zijn in de loop der jaren een hechte vaste groep geworden en hebben zich allemaal op hun eigen manier ontwikkeld. Op dit moment zijn er werken van deze cursisten te zien in de gang en het café van ’t Huukske.

Ook een andere cursist, die er al vanaf het begin bij is zegt; ‘In al die jaren komt zij steeds weer met een andere unieke en leuke opdracht. Ongelooflijk hoe ze ons elke keer daar weer mee verrast.’

Met al die verschillende opdrachten wil ik iedereen in een eigen proces laten werken. De één heeft meer met portret, de ander met het landschap. De één werkt het liefst met houtskool, de ander met acrylverf. Met de afwisseling van onderwerp en materiaal komt iedereen aan bod en daag ik iedereen uit om ook iets te doen wat minder voor de hand ligt. Aldus Ingrid.

Er gebeurt op die donderdagavond altijd iets magisch. Na al die jaren geef ik nog steeds met veel plezier les. Als we binnenkomen is er ‘niets’, dan gaan we met z’n allen een werkproces in, daar ligt onze focus. Aan het eind verwonderen we ons samen over wat ‘er is ontstaan’. We hangen aan het eind van de les altijd alles op aan de wand en hebben een korte nabespreking. Daar leer je heel veel van en die gezamenlijke verwondering is verslavend. Van het ‘niets’ naar het ‘iets’.

Naast de donderdagavond groep, heeft Hardop Kijken ook een zaterdaggroep. In deze groep krijgen de deelnemers op academisch niveau opdrachten en les.

Beide groepen zitten vol. Maar mocht je belangstelling hebben om aan de lessen deel te nemen laat het dan weten en stuur Ingrid een mail: info@hardopkijken.nl

Er bestaat een kans dat er een derde groep gaat starten op vrijdagmiddag eens in de drie weken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s